Vrijeschool de Sterrenzanger is de vrije school van Oudorp

Basisschool de Sterrenzanger is de vrijeschool van Oudorp

Het mooiste
speelgoed is je
eigen fantasie.

Gepubliceerd op: 28-01-2022

Nieuwsbrief 2

Nieuwsbrief 2

Vrijdag 28 januari 2022


Beste ouders/verzorgers van De Sterrenzanger,


Afgelopen twee weken hebben we te maken gehad met klassen in quarantaine en veel personeelsleden die ziek werden door corona. Nog steeds waart het virus rond in onze school en zijn recent een aantal kleuterleerkrachten ziek geworden; een onderbouwleerkracht en een onderwijsassistent.

Gelukkig zijn inmiddels ook leerkrachten en ondersteuners hersteld. We hopen a.s. maandag weer met alle onderbouwklassen te kunnen starten, maar helaas zijn er twee kleuterklassen thuis omdat er geen vervanging is. Een vervelende situatie voor ons allemaal! De vervangingspool van regio 1 (Alkmaar, Oudorp, Castricum en Bergen) was al bijna leeg voordat het virus rondwaarde maar nu zijn de weinige invallers zelf ziek of worden al ingezet op een andere school.

We hopen dat alle leerkrachten, kinderen en ouders die ziek zijn, goed mogen herstellen en dat we binnenkort weer alle kinderen op school kunnen ontvangen!

Dank voor uw begrip, medeleven en hulp bij het huiswerk van de kinderen!


Gelukkig konden veel dingen ook doorgaan, zoals de les freerunning voor een paar klassen; de MR vergadering (online); de studiemiddag voor het team én is er verheugend nieuws: we hebben een euritmiste bereid gevonden zich te verbinden met onze school vanaf dinsdag 1 maart. Zij zal euritmie gaan geven aan de kleuterklassen en klas 1. Onze vaste euritmist neemt dan de klassen 2 t/m 6 voor zijn rekening. Zo hebben ALLE klassen weer euritmie vanaf maart!


Met vriendelijke groet,


Mieke Tolkamp


AGENDA

Maandag 31 januari t/m vrijdag 4 februari Sterrenweek
Woensdag 2 februari Maria Lichtmis

Dinsdag 8 februari freerunning voor klas 4, 5 en 6

Woensdag 9 februari klassenouderoverleg 8.30 u- 9.30 u
Donderdag 17 februari Circusdag voor de hele school
Voorjaarsvakantie 21 februari t/m 25 februari

Maandag 14 maart MR vergadering

Woensdag 23 maart schoolvoetbal klas 3/4

Woensdag 30 maart schoolvoetbal klas 5/6


Winter in de klassen

De kinderen van klas 1 hebben een sneeuwpopje gemaakt.. van klei en daarna geschilderd.

Koning Winter laat zich buiten niet zien, maar wel in onze school...!

Olles skitocht

Al ruim 100 jaar genieten kinderen uit vele landen van Olles skitocht, het beroemde prentenboek van de Zweedse schrijfster en illustratrice Elsa Beskow. Olle ontmoet Oom Rijp, Vrouwtje Dooi en de machtige Koning Winter. En ook nu nog genieten kinderen van dit mooie winterverhaal. De prachtige illustraties van Elsa Beskow zijn nog net zo uitdrukkingsvol als ze waren voor al die kinderen die er in het verleden van genoten hebben. En Oom Rijp zorgt er nog altijd voor dat kinderen roodgloeiende wangen krijgen!


Kunstwerken klas 5

Klas 5 heeft deze kunstwerken gemaakt n.a.v. werk van de kunstenaar Jawlensky. Het was een opdracht waarbij de ogen heel prominent aanwezig moeten zijn en het portret moest ook expressionistisch zijn. Jawlensky stond aan de wieg van de kunstenaarsgroep Der Blaue Reiter.


Studiemiddag team 27 januari: handenarbeid met Rik ten Cate

De leerkrachten maakten met veel plezier een kapstokje, foto 1. Op foto 2 zijn voorbeelden te zien van voorwerpen die de kinderen kunnen maken met handenarbeid.


Donderdagmiddag 27 januari hebben de leerkrachten die erbij konden zijn een inspirerende en actieve studiemiddag gehad o.l.v. Rik ten Cate. Rik is kunstenaar,, handenarbeidleraar en heeft jarenlang les gegeven op Helicon/ vrijeschool Pabo. Hij heeft ons meegenomen door de leerlijn van handenarbeid/houtbewerken vanaf de kleuterklas t/m klas 6. Handenarbeid en handwerken zijn heel belangrijke vakken. Ze zijn ondersteunend en een voorwaarde voor het cognitieve leren. Leren komt voort uit handelen. Je moet ’t gaan doen en dan leer je het. Dat is heel logisch bij bijvoorbeeld leren fietsen en zwemmen. Bij leren ligt in onze maatschappij de focus al snel op leren via het hoofd. Bij kinderen is het heel belangrijk dat vooral de ledematen, de handen en voeten aangesproken worden. Hoofd, hart en handen is nog steeds ons credo! Daarom zijn vakken als handwerken, handenarbeid, euritmie, tekenen, schilderen en muziek zulke belangrijke vakken. Rik: "het intellect krijgt vleugels bij fantasievol, ambachtelijk en kunstzinnig onderwijs!"


Maria Lichtmis woensdag 2 februari

Met Maria Lichtmis sluiten we de tijd van de lichtjesfeesten af. Zes weken voor kerst zijn we met een klein lichtje begonnen op 11 november. De warmte van de zomerzon was bewaard in de donkere aardeknol. Het was een herinnering aan de zon en tegelijk een verwachting van het licht dat komt. De kerstnacht bracht het eerste nieuwe sterrenlicht. En op driekoningen waren de dertien sterrennachten voorbij. Nu is de sterrenkracht de aarde ingetrokken. Moeder Aarde heeft het in zich opgenomen. De grond draagt het hemellicht en brengt straks nieuwe vruchten voort. De aarde gaat nu laten zien wat de hemel heeft geschonken. De dagen worden langer, we hebben geen kaarslicht meer nodig. De kaarsrestjes en stompjes die we de afgelopen tijd hebben opgespaard worden in de aarde tussen de plantjes gezet en opgebrand.

We smelten bijenwas in halve walnoot doppen met een lontje en laten die brandend drijven in een schaal met water. Zolang de kaarsjes branden zingen we in de kleuterklassen liedjes die we gezongen hebben tijdens de gehele lichtperiode, dus van Sint Maarten tot nu.