Vrijeschool de Sterrenzanger is de vrije school van Oudorp

Basisschool de Sterrenzanger is de vrijeschool van Oudorp

Het mooiste
speelgoed is je
eigen fantasie.

Gepubliceerd op: 10-04-2020

Nieuwsbrief 6

Nieuwsbrief 6

vrijdag 10 april 2020


Beste ouders, verzorgers van De Sterrenzanger


Onze complimenten voor uw positieve inzet bij het thuisonderwijs met uw kinderen! Echt bewonderenswaardig! U geeft ons vooral terug dat de kinderen blij zijn met de instructiefilmpjes die verstuurd worden en/of audioberichten door de onderbouwleerkrachten, zelfs online-lessen! Dat sterkt ons in de keuzes die we hebben gemaakt, de weg die we zijn ingeslagen. Al kost ons dat veel energie, heel anders dan we gewend zijn. De kinderen waar we anders ook weer energie van krijgen moeten we nu missen.


Daarnaast verzorgen de (kleuter)juffen en meester én de onderwijsassistenten de noodopvang op school volgens een rooster. Dat is, naast de lessen verzorgen en het contact onderhouden met de kinderen en u als ouders, best pittig voor de leerkrachten. Maar we weten en beseffen dat het ook voor u pittig is.


Ondanks onze ‘ingebakken’ reserve voor de jonge(re) kinderen t.a.v. de digitale wereld leren wij als vrijeschoolleerkrachten nu in deze crisis om de mogelijkheden die de techniek brengt aan te wenden voor een positief doel. Namelijk: onze leerlingen proberen in ontwikkeling te houden ook al is dat op een veel minder persoonlijke en fijne manier! Nood breekt wet…

Ons werkende leven (zowel van u als ouders als voor ons als leerkrachten) is onoverzichtelijk geworden, loopt constant over van privé in werk en andersom, het is best vermoeiend om digitaal te vergaderen en om constant alternatieven te moeten ontwikkelen voor ons gewone dagelijkse werk. Toch hopen we dat het u lukt om goed voor uzelf en uw kinderen te zorgen en dat zij geen druk ervaren bij het huiswerk. Bewaak de grenzen tussen werk en privé, probeer tijd voor het ene en tijd voor het andere in te ruimen. Ontspannen, spelen en genieten van het prachtige lenteweer!


Voor allen die persoonlijk van dichtbij te maken hebben met Corona: heel veel sterkte en kracht toegewenst!


Wij wensen u een mooi paasweekend!

Met vriendelijke groet, mede namens het hele team,

Mieke TolkampAGENDA

  • vrijdag 10 april Goede Vrijdag, school gesloten - geen noodopvang
  • maandag 13 april 2e paasdag, school gesloten - geen noodopvang
  • maandag 27 april t/m vrijdag 8 mei MEIVAKANTIE


Verbouwingswerkzaamheden gebouw aan de Raadhuisstraat zijn begonnen!

Afgelopen week zijn er twee bomen gerooid en afgevoerd (wij gaan weer twee nieuwe planten!) en zijn er graafwerkzaamheden uitgevoerd voor de fundering van de nieuwbouw. In de kleuterschool is de "houtskool" leeggehaald en andere ruimtes zijn opgeruimd, zoals een magazijn met spullen van De Vlinderboom. Veel is opgeslagen in de kleuterschuur, een deel hebben we afgevoerd, container gehuurd.

Voor de kinderen in de BSO opvang was het een hele belevenis!

In de meivakantie beginnen de sloopwerkzaamheden in het kleutergebouw. De kinderopvang van de Vlinderboom is dan tijdelijk op de Rudolf Steinerschool. De betreffende ouders zijn hiervan op de hoogte gesteld.


Bijenperiode

Wist u dat onze conciërge Maarten van alle markten thuis is? Hij maakte deze prachtige bordtekening voor de bijenperiode in klas 2.


Maarten geeft ook handenarbeidlessen op de Rudolf Steinerschool in Alkmaar.

Hij heeft een boomhut ontworpen en wil zijn werkbeschrijving met ons delen! Klik hier.

Tulpen voor de leerkrachten

Op donderdag 9 april kwam onze bestuurder Marin van Wijnen persoonlijk tulpen brengen om de leerkrachten een hart onder de riem te steken!


Pasen

Pasen is het feest van het nieuwe leven en valt ieder jaar op een andere datum. Al in de vroege  Middeleeuwen is bepaald dat Pasen gevierd wordt op de eerste zondag na de eerste volle maan na 21 maart, de eerste dag van de lente. Vandaar dat je dan kan spreken van een vroege of een late Pasen. Net als de adventstijd 4 weken voor Kerst is, zo is de passietijd 4 weken voor Pasen, waarvan de laatste week de lijdensweek is. Pasen is het oudste christelijke feest. Christenen vieren dat Jezus uit de dood is herrezen. In de stille week voorafgaand aan Pasen wordt er iedere dag een gebeurtenis herdacht. Zo werd Jezus op de woensdag voorafgaand aan Pasen verraden door Judas, op witte donderdag was er de voetwassing en het heilig avondmaal, op goede vrijdag de kruisiging, op stille zaterdag de rust in het graf en op Paaszondag de opstanding.    

In de stille week heeft er in de plantenwereld een krachtige stoot plaatsgevonden, de voorjaarskrachten stromen, zaden ontkiemen. De dag wint het van de nacht. Het opstandingsgebeuren in de Paastijd kunnen wij ervaren als een gebeuren dat in de natuur plaatsvindt. De nieuwe blaadjes aan de bomen, de frisse krokussen en narcissen worden met vreugde waargenomen en begroet. In het prille voorjaar zaaien we sterrenkers of tarwekorrels. De handen gevuld met een paar zaadjes, die vol overgave in een klein bakje aarde gezaaid worden. Met het zaaien beleven de kinderen in eerbied het aards kosmische proces. Het lijkt wel of ze beseffen dat het kleine korreltje in hun hand iets groots is. Het is heel leuk om in deze tijd met de kinderen te gaan zaaien. Hoe prachtig om de eerste sprietjes en blaadjes van het plantje uit de aarde te zien verschijnen. 

 Met Pasen verheugen wij  ons over het langere daglicht, de warmte van het zonlicht dat weer te voelen is, de voorjaarsbloemen die weer kleur brengen in de natuur. De knoppen aan de bomen tonen dat de blaadjes niet lang meer op zich laten wachten. De vogels laten zich horen, lammetjes dartelen in de wei. Kuikens komen uit  hun ei. Hazen krijgen kleine haasjes. Pasen is een  lentefeest. De natuur staat op, vernieuwt zich. De mensen zelf vernieuwen zich ook. Ze trekken  nieuwe kleren aan en lopen er op hun paasbest bij !Binnengekomen berichten:

Centrum voor Jeugd en Gezin

Klik hiervoor een brief gericht aan u als ouders.


Haltewerk

Tijdelijke aanpassing computerregeling voor kinderen, bij een laag inkomen van ouders.

Klik hier voor meer informatie.


Thuisgym Alkmaar Sport

U kunt zich abonneren op het YoutubekanaalAlkmaar Sport/Holland Sport Beweegt. Deze filmpjes worden ook gedeeld op onze social media kanalen. Dit is de link: https://www.youtube.com/channel/UCRG_Ksewzs-zK7mIsnQvikw.


GGD Hollands Noorden

Telefonische ondersteuning opvoedadviseurs

De huidige thuisblijfsituatie zorgt voor vragen bij veel ouders. Hoe ga je hier mee om? Het opvoedspreekuur blijft ouders ondersteunen en adviseren. Ouders die contact opnemen worden door een opvoedadviseur teruggebeld. We gaan flexibel om met de invulling van het spreekuur; we kunnen beeldbellen of het gesprek vervolgen op een ander tijdstip om zonder kinderen in de buurt rustig te praten. Ouders en opvoeders kunnen daarvoor bellen met GGD Hollands Noorden, 088-0100550 (werkdagen ma t/m vr 08.30-16.30 uur). E-mailen kan ook via positiefopvoeden@ggdhollandsnoorden.nl. Voor meer informatie, tips en blogs over dit onderwerp, kijk dan op www.ggdhollandsnoorden.nl.