Vrijeschool de Sterrenzanger is de vrije school van Oudorp

Basisschool de Sterrenzanger is de vrijeschool van Oudorp

Het mooiste
speelgoed is je
eigen fantasie.

Gepubliceerd op: 12-11-2021

Nieuwsbrief 19

Nieuwsbrief 19

vrijdag 12 november 2021


Beste ouders/verzorgers van De Sterrenzanger,

De kinderen hebben gisteren Sint Maarten gevierd onder schooltijd met een buitenviering. De zesde klassers hebben de kinderen van klas 1 t/m 4 begeleid in een optocht met pompoenen en lampionnen naar een aantal huisjes op ons natuurspeelplein waarin "bewoners" luisterden naar de mooie Sint Maartenliederen. Als dank kregen ze wat lekkers: een appel, een koekje en rozijnen.

De kleuters liepen in een optocht rond de kleuterschool. Ze kwamen met hun pompoen met lichtjes aan langs huisjes waarvan de bewoners appeltjes, noten en koeken uitdeelden als beloning voor hun prachtige St Maartenliederen!

Studiemiddag maandagmiddag 15 november: de kinderen hebben a.s. maandag tot half 1 les. Het team heeft een studiemiddag over rekenonderwijs.


Met vriendelijke groet,

Mieke Tolkamp


AGENDA

Maandag 15 november studiemiddag leraren, kinderen om half 1 vrij

Dinsdag 16 november klassenouderoverleg zaal Mercuriusstraat 8.30 u
Dinsdag 16 november schooljudo voor klas 1 t/m 4
Dinsdag 16 november werkavond kleuterklassen 19.00 u

Woensdag 17 november voorleeswedstrijd klas 5 en 6

Dinsdag 23 november schooljudo voor klas 1 t/m 4 (laatste les)
Maandag 29 november 1e Advent
Vrijdag 3 december Sinterklaasfeest tot 12.30 u
Maandag 6 december 2e Advent

Maandag 13 december 3e Advent
Maandag 13 december MR vergadering 20.00 u

Maandag 20 december 4e Advent

Donderdag 23 december Kerstviering voor kleuters en klas 1 t/m 6
klas 6 kerstdiner in de avond

Kleuters geen middagschool

Vrijdag 24 december kerstontbijt voor klas 1 t/m 5 tot 10.00 uur

Kleuters en klas 6 zijn vrij op 24 decemberSint Maarten

De dagen worden korter en de nachten langer. De bomen worden kaal en de herfst heeft zijn intrede gedaan. Veertig dagen voordat het Kerstkind geboren wordt, vieren wij het Sint Maartensfeest. Dit wordt ook wel het eerste ‘lichtfeest’ genoemd. Maria-Lichtmis is het laatste lichtfeest en sluit deze tachtig dagen tellende donkere periode af.


Martinus was een ridder die voor de stadspoorten van Amiens een bedelaar tegenkwam. Deze bedelaar vroeg Martinus om een aalmoes; Hij koos ervoor zijn mantel te delen. Hij trok zijn zwaard en sneed zijn mantel in twee.

Het Sint Maartenfeest staat in het teken van licht vinden in jezelf, zodat je dit licht kunt koesteren en meedragen door de donkerste periode van het jaar. We komen van buiten, de uitbundige zomer, en wij gaan nu letterlijk en figuurlijk meer naar binnen toe. Op weg naar het Licht van Kerst.


Met het Sint Maartenfeest hollen wij pompoenen of knollen uit. De knol groeit in de aarde, in het donker. We hollen hem uit en versieren 'm met sterren, zon en maan. Van het vruchtvlees maken wij pompoensoep.


De knol/pompoen staat symbool voor ons eigen lichaam. Je maakt ruimte om er een lichtje te laten branden. Het licht in de knol kunnen wij delen met anderen, maar je kan het niet helemaal onbeschermd achter laten, dan gaat het uit.

Heemkunde in klas 2: verhalen, schrijven, tekenen, schilderen en het jaargetijde in de muziek ontdekken (de vier jaargetijden van Vivaldi)


Dierkunde in klas 4: schrijven, tekenen, luisteren, schilderen, boetseren


Jasje kwijt

Beste ouders, Ravi uit klas 4 is al een tijd een rood Adidas jasje, maat 140, kwijt. Heeft iemand deze per ongeluk meegenomen of ergens gezien? Hopelijk vinden we het jasje snel terug....