Vrijeschool de Sterrenzanger is de vrije school van Oudorp

Basisschool de Sterrenzanger is de vrijeschool van Oudorp

Het mooiste
speelgoed is je
eigen fantasie.

Gepubliceerd op: 11-11-2022Nieuw

Nieuwsbrief 17

Beste ouders/verzorgers van De Sterrenzanger,


Afgelopen week stond in het teken van de voorbereidingen voor het Sint Maartenfeest én van de grondsteenlegging die volgende week plaatsvindt.

Kinderen maakten samen lampionnen en holden pompoenen uit; kregen daarbij hulp van elkaar of zesdeklassers.Elke dag werd pompoensoep gemaakt met hulp van ouders. Een heerlijke geur verspreidde zich door school en met de mooie Sint Maartenliederen die klonken was het een warme, gezellige sfeer! Het begin van de lichtjestijd.

Ter voorbereiding op de grondsteenlegging kleurden de jongere kinderen vijfsterren in en de grotere kinderen vanaf klas 4 maakten kartonnen pentagondodecaëders met een wens erin voor onze school voor de toekomst. Er waren mooie gesprekjes onderling.

Een aantal wensen wil ik graag hier laten klinken:


- Ik wens dat de school nog lang bestaat.

- Ik wens dat er op deze school altijd lieve juffen of meesters werken.

- Ik wens dat de jaarfeesten gevierd blijven worden.

- Ik wens dat er nog veel kinderen op deze geweldige school kunnen leren.


Hartverwarmende wensen van de kinderen!
Het hart van onze pedagogiek klinkt hierin door.
U kunt woensdag 16 november getuige zijn van een bijzonder moment in de biografie van onze school als wij de grondsteen gaan leggen in beide gebouwen. Van harte uitgenodigd, zie de brief die bij deze nieuwsbrief als bijlage is meegestuurd.


Met vriendelijke groet,
Mieke TolkampAGENDA

Maandag 14 november studiemiddag team, kinderen om 12.30 u vrij
Woensdag 16 november Grondsteenlegging 8.30 u ouders welkom (zie brief)
Woensdag 16 november Regenboogtraining klas 6
Woensdag 23 november Regenboogtaining klas 6
Woensdag 23 november voorleeswedstrijd klas 5 en 6
Maandag 28 november 1e Advent
Woensdag 30 november klassenouderoverleg 8.30 u Mercuriusstraat
Maandag 5 december 2e Advent en Sinterklaasfeest kinderen om 12.30 u vrij
Woensdag 7 december Regenboogtraining klas 6
Donderdag 8 december 2e overleg met de leerlingenraad
Maandag 12 december 3e Advent
Maandag 12 december MR vergadering
Dinsdag 13 december leerlingenraad
Maandag 19 december 4e Advent
Donderdag 22 december Kerstviering kleuters (geen middagschool kleuters; onderbouw wel)
Donderdag 22 december 2 korte avondopvoeringen van het Oberufer kerstspel
voor klas 1, 2, 3 en daarna voor klas 4, 5 en 6

Vrijdag 23 december start de Kerstvakantie (geen school; alle kinderen vrij)


Sint Maarten vrijdag 11 november


Sint Maartenfeest in de kleuterklassen

De kleuters lopen zingend in een lange rij in de vroege ochtend met hun lampionnen langs drie huisjes. Bij de hoofdingang van de kleuterschool woont een appelvrouwtje die haar gaven met de kinderen deelt. Bij de wigwams op het plein begroeten ze een notenvrouwtje die heerlijke noten uitdeelt en tenslotte komen ze aan bij het koekvrouwtje bij de boomstammendriehoek en krijgen van haar heerlijk vers gebakken koekjes. Met deze rijke gaven gaan ze terug naar de klas en genieten van een mooi verhaal en het lekkers.


Sint Maartenfeest in klas 1 t/m 6

Klas 1, 2 en 3 lopen met hun lampionnen rond en door de school. Zij bezoeken in de zaal o.l.v. een burgemeester het dorp dat bestaat uit een aantal huisjes waarin de bewoners (6e klassers) graag hun mooie Sint Maartenliederen willen horen. In ruil daarvoor krijgen zij iets lekkers van de bewoners. Na afloop gaan klas 3 en 4 naar Magentazorg om daar te zingen voor oudere bewoners.


pompoen klas 5 en hulp van zesde klassers aan klas 1Waarom vieren wij Sint Maarten?

Op vrijescholen is Sint-Maarten de tweede heilige die centraal staat in de reeks van drie heiligenfeesten: Sint Michaël, Sint Maarten en Sint Nikolaas. Deze " heiligen van de herfst" vormen een drie-eenheid op weg naar het grote licht dat met kerst wordt geboren. Michaël moedigt ons aan om onze wilskracht te tonen en goede daden te verrichten. Maarten staat met zijn goede daad symbool voor mededogen en naastenliefde. Sint Nicolaas roept ons op ons eigen bewustzijn te vergroten: Hij spiegelt ons (denk maar aan de Sinterklaasgedichten): Durf je jezelf in de spiegel aan te kijken zodat je een beter mens kan worden? Willen, voelen en denken worden aangesproken bij deze drie feesten.


Maandagmiddag 14 november

Studiemiddag team: Alle kinderen van klas 2 t/m 6 vrij

De leerkrachten hebben een studiemiddag over het thema "rekenen".
We besteden o.a. tijd en aandacht aan de rekenspellen die vorig jaar zijn aangeschaft, in vrolijke, kleurrijke rekenkisten. Twee leerkrachten hebben een cursus gevolgd om deze spellen goed in te kunnen zetten. ("Met sprongen vooruit")
De spellen zijn steeds te gebruiken voor twee klassen: 1-2, 3-4 en 5-6.

De kinderen vinden deze spellen heel leuk om te doen. Ze oefenen zo samen rekenvaardigheden in coöperatieve werkvormen. Ook in de hogere klassen gebeurt dit middels een rekencircuit. De spelen hebben grappige namen, zoals "verliefde harten", "tweelingen", "splitsbloemen" of "vrienden van 100".Kerstspel op donderdag 22 december

Dit schooljaar hopen wij een verkort kerstspel -het Oberufer kerstspel- met het team te kunnen opvoeren voor de kinderen op donderdagavond 22 december. Als het goed weer is, buiten in het amfitheater! Het spel duurt niet langer dan een half uur. De eerste voorstelling is voor klas 1, 2 en 3 ; de 2e voorstelling voor klas 4, 5 en 6. Op vrijdag 23 december is iedereen vrij.